söndag 7 april 2013

Foderstatus

April månad är den farligaste för bina. Yngelsättningen har kommit igång och foderförbrukningen ökar snabbt, samtidigt som det inte finns någon nektar att hämta i naturen. Starka samhällen som står soligt och vindskyddat löper störst risk att få slut på fodret.

Men det är väl bara att ge mer foder kan man tycka, men det innebär risker för röveri, utsot, kylt yngel, blockerad yngelsättning etc. Ju längre man väntar och ju varmare det är desto mindre risker innebär det, därför bör man aldrig fodra utan att veta att det verkligen behövs.

Det är därför en god idé att kolla foderstatus i början av april. Men man måste vänta tills man säkert vet att de rensningsflugit! Det är ingen mening att kolla tidigare, dels kan man inte fodra dem då och dels är risken stor att de får utsot.

Har man frigolitkupor kan man lyfta hela kupan i en bagagevåg och för att veta vad siffrorna betyder kollar man vikten på en tom kupa först. Mina kupor väger lock+botten+låda+tomram+bin ca 7-8 kg och om de står på två lådor ca 11-12 kg. Vågen i bilden ovan visar 17 kg, så då vet jag att de har 9-10 kg foder kvar och det bör gott och väl räcka april ut.

Om man inte kan lyfta hela kupan får man försiktigt lyfta täckbrädorna/täckplasten i ytterkanten av kupan. De yttersta 2 ramarna bör fortfarande vara orörda. Finns det mindre än två ramar foder så får man hålla extra koll på både väder och foderstatus närmaste veckorna och vid behov fodra. Det är lite lurigt att bara kolla ramarna uppifrån, har man haft besök av möss i kupan är det just de yttersta ramarna som är uppätna och nästan tomma. Det kan vara svårt att se uppifrån så man bör lyfta en av dessa ramar. Bagagevågen avslöjar detta direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar