Först väljer man ut ett samhälle som ska få mata upp larverna. Detta ska vara det starkaste samhället och det behöver fylla minst 3 lådor, helst 4 eller 5. Man börjar med att leta upp drottningen, hela ramen med drottningen tas bort ur yngelrummet från gamla platsen.
Drottningens ram borttagen. |
Den andra halvan av yngelrummet ställs på en ny botten en bit bort, drottningens ram stoppas ner här. Är det väldigt ojämnt med yngel i yngelrummen jämnar man ut det, i så fall skakar man ner bin i det som står kvar på gamla platsen, men drottningens yngel får inte ha så lite bin att det blir kylt.
Drottningen med lite bin ställs på ny botten några meter bort |
Yngelram tas ur avelssamhället |
Plocka larver |
Larverna placeras här i cellkoppar i plast.
Placera i cellkopp |
Cellkoppar med larver |
Larverna i detta stadiet är känsliga för uttorkning men inte speciellt känsliga för kyla. Med andra ord går det bra att transportera dessa i en burk med lite fuktat papper i. Att hämta larver efter föreningens drottningar är en bra idé för att odla drottningar hemma och förbättra sina egna bin.
Cellkoppar i hållare |
Därefter ploppar man i cellkopparna i hållare som man i förväg satt fast på en ram. Det finns specella fästen som man monterar i ramen, eller smälter man fast dem med vax.
Tillbaka till samhället som ska mata upp larverna (men som då inte är släkt med dem) lyfter man av alla lådor igen så man blottar hålrummet där drottningen gick. Försiktigt låter man ramen sjunka ner och sedan lyfter man på de andra lådorna.
Tillsättning av larvram |
Några moment kvarstår i drottningodlingen. Efter 24 timmar stuvar man om lådorna i uppmatningssamhället och flyttar odlingslådan (som stod längst ner) allra överst över spärrgaller (spärrgaller är ett krav). Drottninglådan (som stod brevid) sätter man istället längst ner. Vill man sedan tjuvkika så kan man efter ytterligare 2-3 dagar försiktigt lyfta odlingsramen (nu i översta lådan) och kolla hur många celler det blev.
Mellan 10 och 11 dygn efter omlarvningen kommer cellerna att kläckas. Man måste ha tagit hand om dem (t.ex. till avläggare) innan de kläcks, men samtidigt får man inte hantera cellerna för tidigt då de är väldigt känsliga. Efter 10 dygn är bra. Har man burar och kopparna sitter ordentligt fast (dvs inte bara vaxade) är det en bra ide att bura dem redan efter 4 dygn, då kan man låta dem kläckas i samhället.
När man tagit bort pupporna ur uppmatningssamhället är det helt nödvändigt att kolla alla ramarna i odlingslådan efter nödceller och riva dem. Därefter flyttar man ner odlingslådan under spärrgallret igen och ordningen är återställd. Man kan i princip påbörja en ny omgång direkt, då sätter man istället gamla odlingslådan på ny botten, letar upp drottningen och sätter ner där gamla larvramen varit.
Tillägg: Det är när man tar bort pupporna och stoppar i kläckare efter 4-5 dagar som det påbörjas viseceller i ramarna i odlingslådan för det är först då bina upplever sig viselösa. När dessa nödceller är täckta kan de utnyttjas för en extra avläggare om man vill, annars rivas. Om man låter odlingscellerna sitta gå kvar i odlingslådan till dagen före kläck minskar risken betydligt att det blir några nödceller byggda där.
Spännande olof! Funderar på att testa detta i min biodling. Det rycker i fingrarna efter att testa frottningodling men jag har gjort en 3 avläggare på 2 samhällen och jag är rädd att påverka honungsskörden för mycket. Vi får se. Hur som helst, tack för bra beskrivning!
SvaraRaderaMvh,
Jacob