söndag 11 november 2012

Novemberlördag vid Petters Stuga

Höstlördag - och vi tittar till bina en sista gång innan de får vara i fred för vintervila. Idag ska de få behandling mot varroakvalster, med oxalsyra, och om några veckor räknas årets sista nedfallsskörd. Därefter tas varroaplåtarna bort från bottnarna, för att uppnå bästa ventilationseffekt, och sedan får bina vackert vänta i sin kupa till dess vårblommorna börjar slå ut igen.

Det var gott om folk i omlopp - några hämtade ut sina oxalsyradoser och körde direkt vidare, andra stannade upp för en pratstund.


Varje samhälle får 30 ml utspädd oxalsyra för att förhindra att varroakvalster får för fast fäste hos bina. Kvalster finns så gott som överallt i södra och mellersta Sverige och de har en exponentiell förökningstakt: av två blir det fyra, av fyra blir det åtta, av åtta blir det sexton, och så vidare... snabbt!

Ett samhälle kan klara av en viss mängd varroa, men går raskt under om kvalstren blir för många. Att behandla med oxalsyra är dessutom en ekologisk metod och vi kan bidra till att hålla nere mängden onödiga kemikalier.

                                     Syralösningen står i varmvattenbad 
                                              för att hålla sig ljummen. 
 
                                 Ulf demonstrerar oxalsyrabehandlingen.

Syran droppas ner i de gångar där bina sitter. Nu har de flesta samhällen dragit ihop sig och samlats på de mittersta ramarna. Ett och annat bi flög yrvaket upp och påminde oss om sommardagarnas surr. En härlig liten hälsning!


                                           Glad biodlare i Petters stuga!

Jenny såg till att alla som beställt oxalsyra fick rätt mängd med sig hem. Det är ingen dyr behandlingsmetod - varje dos kostar några kronor och en doseringsspruta kostar 25 kr. Det är en liten peng för en så viktig insats.

Stina

1 kommentar:

  1. Hej, vad bra ordnat ni har det.ska försöka få det i min förening också.
    Trevlig blogg också.Ha det fint/Eva

    SvaraRadera