lördag 7 mars 2015

Vårvindar friska - med vaxdoft

Omgivna av små blomster - vintergäck och snödroppar - smälte föreningsmedlemmar idag bigårdens vax. Det är inte svårt att vara ordförande i en förening där man delar på sysslorna. Nisse och Åke ordnade idag med smältning av 70 ramar - ifjor var det dubbelt så många - och medlemmar ur föreningen passade på att vara med. Det finns ju lika många sätt att bedriva biodling som det finns biodlare och det gäller att se hur andra gör, för att klura ut hur man själv kan arrangera sin egen hobby. Har man gott om plats kan den här varianten fungera. Har man en mindre villaträdgård får man tänka sig en annan lösning.



En brygghusgryta används för att kunna smälta ner vaxet ur ramarna. Sådana kan man hitta på auktioner eller efterlysa i biodlarkretsar. I botten av grytan eldas det för fullt och värmen hettar upp de cirka 150 literna med vatten som ryms i grytan. Mellan vattnet och lådan med ramar finns en plåtbotten som leder ut vaxet som smälter ner. Ovanför denna botten fångar ett nät upp alla kokonger och rester som inte ska hamna i vaxet. När väl alla ramar är ursmälta väntar ett reningsbad med lite hushållssoda och därefter sköljning och torkning. En nätt liten process, nog så trevlig att sysselsätta sig med en vårdagsförmiddag i mars. :)

Det vax som används i föreningsbigården befinner sig således i ett slutet system. Inget nytt, köpt vax finns med i hanteringen. Årets vax smälts ned och valsas om till nya mellanväggar. På så vis håller vi vaxet giftfritt.

Smältplats i trädgården

Nätbotten som fångar upp kokonger etc
Vaxavrinning
Fem från föreningen :)

Brygghusgryta - låda med ramar överst
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar